Második nap Sevillában

 Újra itt vagyunk!

Szerencsésen megtalátuk az iskolát reggel, 



majdnem jó helyen szálltunk le a buszról...Az igazgató úrral Tomasszal beszélgettünk egy órát, aki tolmács nélkül, kiválan beszélt angolul, ami itt ritka számba megy, mivel mindenki kedvesen mosolyog, akár az utcán akár itt az iskolában, de -az angol tanárokon kívül- egyáltalán nem beszélnek az emberek angolul. A beszélgetés során kiderült, hogy itt Spanyolországban teljesen másképpen szabályozzák a kéttannyelvű oktatást,tulajdonképpen semmiféle szabályozás nincs.

Egy kis Erasmus sarok. Jó pofa!

Az Európai Únió hivatalos nyelvei vannak felsorolva!


Egy jó hangúlatú kávézós teázós beszélgetés következett az angol tanárokkal, majd meglátogattunk egy kéttannyelvű történelem és testnevelés órát.

Itt is Susan, aki segíti a történelem óra angol nyelvű      lebonyolítását.

Ez a kéttannyelvű diákok történelem könyve.

Ezen a képen a testenevelés órán az egyik csapat által alkotott emberi testrészeket ábrázoló rajz látható. Spanyolul és angolul is oda kellett irniuk a testrészeket.Egy másik feladat az volt, hogy szintén csapatokban egyesével oda kellett szaladniuk a torna terem közepén lévő asztalhoz, amin a magyar kártyához hasonlító 40 darab kártya volt számokkal. Minden csapat egyesével szaladhatott az asztalhoz és egyszerre csak egy kártya lappal vissza is futott a csspatához. Miután elfogyott az asztalon lévő összes kártya, Susan , az amerikai nyelvi segítő ,mondott angolul egy számot és a 
csapatoknak  a kezükben lévő kártyalapokból a számtani műveletek segítségéval( osztás, szorzás..stb) ki kellett raknia az adott számot. pl. 36= 9X4 Feltéve ha volt 9-es és 4-es számú lapjuk.


 A mi számunkra nagyon meglepő volt, amint leültünk a torna teremben oda jött hozzánk egy Down szindrómás 12 év körüli tanuló és elkezdett angolul kérdezgetni minket. Sorba a többi tanuló is kedvesen mosolyogva odajött hozzánk beszélgetni. Az óra során az említett kisfiú, nem nagyon vett részt az órában, de ezek ellenére a tanár úr és a diákok is sőt segítőkészen és elfogadóan viszonyultak  hozzá. Érdekes volt számunkra, hogy itt Spanyolországban, lehetőség van egy úgynevezett Language Assistant -Nyelvi segítő- pozíciót betöltő anyanyelvi segítőre,aki  a kéttannyelvű oktatásban résztvevő nem angol tanárok óráján van jelen és segíti őket.

A testnevelő tanárúr és Susan a nyelvi segítő!





 The English Department:)

8.15-kor kezdődik a tanítás itt Pablo Neruda elnevezésű középiskolában, minden tanóra 60 perces. 10.15-kor van egy 30 perces szünet, amikor is a tanárok csapatostul kivonulnak a közvetlen az iskola mellett található kisebb vendéglátóipari egységbe, nevezhetjük akár egy kis bárnak is és isznak egy kávét, teát és esznek egy szendvicset. Irigyre méltó a lazaságuk.

Ezek után Petával elmentünk napsütésben is felfedezni a várost.


Narancsfák mindenhol!!


Ez itt Triana nevezetes a Golden Tower.(TORRE DEL ORO)                             egy katonai megfigyelő torony volt. 


Ez a hajó Colombus első hajójának a Santa Maria-nak a         másolata. Colombus spanyolul kiválóan beszélt. 1492 áprilisában a spanyol uralkodópár támogatásáról biztosítja Colombust, admirálissá és az új területek alkirályává nevezik ki.





AND NOW IN ENGLISH.....



 Here we are again!

We were lucky to find the school in the morning, 





we almost got off the bus in the right place... We talked to the headmaster Tomas for an hour, who spoke excellent English without an interpreter, which is rare here, as everyone smiles nicely, whether on the street or here at school, but - apart from the English teachers - people don't speak English at all. During the conversation, we found out that here in Spain, bilingual education is regulated in a completely different way, in fact there is no regulation at all.
A little Erasmus corner. Good face!

The official languages of the European Union are listed!



We had a nice chat over coffee and tea with the English teachers, then visited a bilingual history and PE class.

Here again, Susan, who helps run the history lesson in English.

This is the history book for bilingual students.


This picture shows a drawing of human body parts created by one of the teams in the physical education class. They had to write the body parts in both Spanish and English.Another task was to run, also in teams, one by one, to a table in the middle of the gym with 40 cards with numbers on them, similar to a Hungarian card. Each team could run to the table one at a time and run back to the csspata one card at a time. After all the cards on the table were gone, Susan , the American language helper, said a number in English and the 
The teams had to work out the number from the cards in their hands using arithmetic operations (division, multiplication, etc.). e.g. 36= 9X4 Provided they had cards number 9 and 4.


 For us it was very surprising, as soon as we sat down in the gym a 12 year old student with Down syndrome came up to us and started asking us questions in English. One by one, the other students came up to us with a nice smile on their faces and started talking to us. During the lesson, the little boy in question, did not take much part in the lesson, in fact he was helpful and accepting. It was interesting for us that here in Spain, there is the possibility of a so-called Language Assistant, a native speaker who is present in the classroom and assists non-English bilingual teachers.

The PE teacher and Susan are the Language Assistants!








 The English Department:)

At 10.15 there is a 30-minute break, when the teachers go out as a group to a small catering unit, which is located right next to the school, you could call it a small bar, and have a coffee, tea and a sandwich. Their nonchalance is enviable.

After that, Peta and I went out in the sunshine to explore the city.



Orange trees everywhere!!!




This one here in Triana is famous for the Golden Tower (TORRE DEL ORO) which was a military observation tower. 


This ship is a replica of the first ship of Colombus, the Santa Maria. Colombus spoke Spanish very well. In April 1492, the Spanish monarchs assured Colombus of their support, making him admiral and viceroy of the new territories.

















Megjegyzések

  1. További kellemes időtöltést tanárnőéknek!

    VálaszTörlés
  2. Az angol nyelvű történelem órát majd meséld el, hogy milyen volt! 🙂 (Cs. T.)

    VálaszTörlés
  3. Érezzétek jól magatokat ! Élménybeszámolót kérünk itthon !

    VálaszTörlés
  4. Arra a töri órára én is kíváncsi vagyok! ;) Ez a language assistant dolog tök szuper!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Első nap Sevillában, avagy ködből a napsütésbe

Cambridge 3. nap: találós kérdést tettem fel a blogomba. A nyeremény: egy tábla cambridge-i csoki :) Megtámogatandó a nézettséget! :)

Andi és Dóri Dublin újratöltve 2. nap