Harmadik nap a labancoknál

A ma délelőtt is érdekes ismereteket szerezhettünk különböző játékos formában. Nekem ma az tetszett legjobban, hogy amikor a festészetről „tanultunk”, előzetesen egy párban végzett játékot csináltatott velünk a vezető. Minden pár egyik tagja kapott egy képet, amit csak ő láthatott. A vele szemben ülő másik tag egy fehér papírt és színesceruzákat kapott. Csak a társ szóbeli instrukciói alapján le kellett rajzolni a képet. Hihetetlenül jól szórakoztunk.

A délután kötelező múzeumlátogatással telt. Mindenkinek választania kellett egy múzeumot, amit majd egy ppt-előadás keretében megismertet a többiekkel.

Talán kicsit morbidnak tűnik, én a Bestattungsmuseumot választottam, ami Temetkezési múzeum. A leírások szerint elég félelmetes, de nem tudott semmi eltántorítani. Maga a fogadtatás oldja a feszültséget. A bejáraton kívül ez a vidám kaszás fogadott.

 


Belül viszont ez:

 

A póló felirata: Addig nassolok, amíg porrá válok...

Nagyon érdekes volt a kiállítás. Végig sötét, ez egy kicsit zavaró az olvasásnál. Például bemutatja, hogy a temetkezésben résztvevők (zenészek, ceremóniát végző stb.) egyenruhája hogy változott az elmúlt 200 évben. Bemutatja, hogyan próbálták meg megőrizni a halottak emlékét: halotti maszk, kézmaszk, ujjlenyomat ezüsbe foglalva nyakláncon hordva stb. Bemutatja, hogy a gyászjelentések milyenek voltak régebebn, mosranában. Néhány híresség esetében, akik ebben a temetőben vannak eltemetve, ki is állították. Természetesen külön foglalkoznak a császári család tagjainak a temetésével.

Bemutatnak egy „szolgálati biciklit”, ami fel van szerelve minden szükséges eszközzel.



Látható egy figyelmeztető rendszer. Hosszú vezeték, egyik vége a halott koporsójában van, másik vége különböző áttételeken keresztül a legközelebb lakó sírásónál egy csengőben végződik. Ha a halott „meggondolná magát” és mégis élne, akkor tud jelezni…




A legmorbidabb viszont ez a tőr… A bécsiek annyira féltek attól, hogy valakit élve temetnek el, mivel régebben nem orvos állapította meg a halált, ez simán előfordulhatott. Biztosra akartak menni, ezzel a tőrrel temetés előtt szívenszúrták a halottnak gondolt embert.



Ennyi lélekemelő információ után inkább alszom…

Sziasztok

Peta

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Első nap Sevillában, avagy ködből a napsütésbe

Cambridge 3. nap: találós kérdést tettem fel a blogomba. A nyeremény: egy tábla cambridge-i csoki :) Megtámogatandó a nézettséget! :)

Andi és Dóri Dublin újratöltve 2. nap